Първа на Дир | Днес | Лайф | Новини | Каталог | Глог Мобилна версия | Влез в поща Поща | транзит транZит

Шейкър представя | Добави заведение | Доставки

 
София  
Пловдив  
Варна  
Бургас  
Русе  
Враца  
Казанлък  
Трявна  
Горна Оряховица  
Банско  
Сандански  
Велико Търново  
Троян  
Благоевград  
Плевен  
Кюстендил  
Шумен  
Слънчев бряг  
Мелник  
Харманли  
Смолян  
Хисаря  
Карлово  
Бързо хранене
Кафета
Кръчми
Пицарии
Ресторанти
Търси заведение:
Име:
Адрес:
 
Добави заведение »
 
 
Шейкър представя:
 
Тридневен културен фестивал "Ретро София Фест"
Тридневен културен фестивал "Ретро София Фест - пътеводител на забравена София" ще върне софиянци и гостите на столицата сто години назад - инициативата ще се реализира между 16 и 18 септември в София.

Зад проекта стоят сдружение "Приятели на София", със съдействието на Столична Община, Dada Cultural Bar, Етнографският музей и Киноцентър "Бояна", съобщи на Антоанета Салфидж от сдружение "Приятели на София".

Културният фестивал ще бъде като част от празничната програма по случай Деня на София. За няколко дни и нощи градинката зад Двореца ще се превърне в старовремското "Стъргало", изпълнено със суетнята от ежедневния бит и празничното нощно великолепие на буржоазна София.

По "Стъргалото" ще отворят писани кепенци различни дюкяни - за хляб, лакомства, дантели, бижута и шапки. Стар кафеджия бавно ще вари кафе на пясък, ваксаджията ще търка пантофи, фотографът ще прави семейни снимки с автентичен фотоапарат с триножник, а градинският дансинг оркестър празнично ще свири популярни валсове и танго.

В различни часове на деня на "Стъргалото" ще се разиграват отворени представления, които с магията на словото, танца и модния дизайн ще потопят присъстващите в романтичната атмосфера и ритъма стара София. Първият етап на проекта включва фотоконкурсите "Забравена София - на фокус", "От албума на баба" и акцията "Ретро - Дефиле".

Фотоконкурсът "Забравена София - на фокус" се провежда от края на август във Фейсбук. В него могат да се включат с авторски снимки, както професионалисти, така и любители фотографи. Творбите трябва да са пряко свързани със стара София като представят сгради, улици или вещи, съхраняващи спомена за миналото на града. Фотографиите ще бъдат оценявани от жури, а най-добрите ще се изложат на "Стъргалото" по време на фестивала в специална експозиция.

Конкурсът за ретро фотографии "От албума на баба" също вече е на страницата на събитието във Фейсбук. Там могат да се покажат най-интересните снимки от родовите албуми, снимани в периода от края на 1900 г. до 1945 г. Част от публикуваните снимки, за които са предоставени и оригинали, ще бъдат подредени в специална експозиция в DaDa Cultural bar.

Акцията "Ретро-Дефиле" цели да включи в забавна карнавална възстановка всички жители и гости на София, които желаят да се върнат сто години назад и да влязат в ролята на софийски буржоа от миналия век. До началото на фестивала ще има обява за събиране на стари дрехи, аксесоари и вещи от гражданския бит в периода между двете Световни войни.

Собствениците на костюмите ще бъдат поканени да се включат в празничното ретро дефиле, което ще бъде в последния ден на "Ретро София Фест". Най-атрактивните участници в модния парад ще бъдат отличени с титлите Мис и Мистър Ретро София.

В дните на фестивала ще има литературни салони, лекции, пряко свързани с живота и градоустройството на стара София, ще се правят и прожекции на нямо кино.

Вечерите ще приключват с тематични музикални програми, аранжирани със салонна музика и характерен дрес-код.

Ще бъде представена и книгата "Пътеводител на забравена София" - справочник, който изважда от прахта на улиците и пепелта на спомените къщи, хора, събития с особено значение за живота и растежа на града. Автор е японката Юмико Хаясака, която предлага нетипична гледна точка от Страната на Слънцето към фактите от миналото, които все още имат висока стойност при комуникацията на модерния софиянец с бъдещето.

Повече на www.retrosofiafest.com, както на
www.facebook.com/retrosofia и
www.facebook.com/retrosofiafest.

Галерия
 
"Sofia dance week": програма
Четвърти международен фестивал за съвременното танцово изкуство "Sofia dance week" - продължава до 1 октомври. Ор...
Yalta Club загрява за "тежкия" уикенд в сряда
На 21 септември е първото издание на Warm Up! с Juan Alvarez. Всяка сряда всички фенове на динамичното и свежо зв...
Екзотичната дива Мор Карбаси за първи път у нас!
На 20 септември от 20 часа в Sofia Live Club. Не пропускайте музика на сефарадите на езика ладино, с ритъма на фламен...
Неотразимата Миленита пее в Студио 5
Вярваме, че неотразимата Миленита – която ще пее в Студио 5 на 16.09. от 22 часа – няма нужда от представяне. И все пак ...
Club des Belugas открива новия сезон в Sofia Live Club
На 16-ти и 17-ти септември, от 22.00 часа, музикантите ще изнесат два концерта с вокалистката Бренда Бойкин по по...
Progressions trio се завръщат в Студио 5
На 14 септември от 22 часа в Студио 5 ще чуем отново на живо Георги Петров (пиано), Димитър Карамфилов (контрабас) и ...
"ON! Fest 2011": едно място за най-популярните занимания!
На 16, 17 и 18 септември 2011 г. в София, ще се проведе уникален за България младежки фестивал. Целта на "ON! Fest 2011"...
Samael и Melechesh забиват в зала "Юбилейна"
Most of Evil с огромно удоволствие съобщават, че ще бъдат домакини и на второто гостуване на могъщите Samael в България....
Шарлот Генсбург с нов двоен албум
Френската певица и актриса Шарлот Генсбург ще пусне двоен албум Stage Whisper, включващ 18 песни, сред които стари запис...
Какво ни очаква на Аполония 2011 в Созопол
От 27 август до 5 септември 2011 в Созопол ще се проведат за двадесет и седми път "Празниците на изкуствата Аполония".
първа    предишна  2  3  4  [5]  6  7  8  следваща   последна     

 
* Цена на обилна вечеря за двама
- до 50 лева
- от 50 до 100 лева
- над 100 лева
Ако имате нужда от помощ:
www.help.dir.bg
за реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | какво ново
Copyright © 2015 Dir.bg. All rights reserved.